donderdag 29 augustus 2019

DE SCHULDVRAAG


De branden in het Amazonegebied houden de gemoederen flink bezig. Veelal is men van mening dat de schuld alleen bij Brazilië ligt. Het leidde tot een clash tussen Macron en Bolsenaro. Toch is het verstandig om een nuance aan te brengen in ons oordeel en de onderliggende oorzaken mee te wegen. Ik laat derhalve hier gastblogger Ron Fonteine van leefbewust.com aan het woord, die het volgende schreef: 

We maken ons wel boos op de president van Brazilië vanwege de vele bosbranden die het regenwoud langzaam vernietigen maar vergeten te vaak dat ONZE bio-industrie de sojabonen afneemt van de boeren daar, en dan vaak ook nog soja die wordt geproduceerd met de pesticide cocktails van bedrijven als Monsanto en Bayer. We steunen dus niet alleen de massale vernietiging van de natuur maar ook multinationale gif boeren die politici en wetenschap blijven manipuleren.

Verder zijn het ONZE boeren in ONZE bio-industrie die de dieren bij brand nog altijd geen vluchtweg gunnen waardoor ieder jaar tienduizenden dieren levend verbranden, dit zijn geen natuurbranden maar gewoon branden veroorzaakt door falende of verouderde systemen.Stel je eens voor dat dit om honden, katten of paarden zou gaan, dan was de wereld te klein en zouden we eisen dat deze middeleeuwse toestanden zouden stoppen. Maar zodra een koe, kip of varken betreft is het leed blijkbaar nog altijd acceptabel voor velen.

Wil je zaken veranderen steun dan de organisaties die deze misstanden willen veranderen. Dan zijn we niet langer medeplichtig aan de misstanden in Brazilië en komen niet nog meer dieren om bij stalbranden in concentratiekampen voor dieren. In dit land kan een man met een beroepsverbod in Duitsland waar 40.000 varkens levend verbranden gewoon weer opnieuw beginnen met een megastal. Die man heeft meer slachtoffers gemaakt dan de Braziliaanse president.

Verbeter de wereld en begin lokaal met veranderingen. Andere landen wijzen op hun fouten terwijl we zelf onderdeel van het probleem zijn is zinloos. Wel kunnen we een voorbeeld worden voor de rest van de wereld en zo zaken langzaam veranderen. Nog altijd geldt een oud gezegde, de pot verwijt de ketel terwijl we beter een ander spreekwoord kunnen gaan gebruiken, goed voorbeeld doet goed volgen.

Ron Fonteine