dinsdag 11 december 2018

DE CITROENPERS VAN RUTTE


Op internet zijn de reporters te volgen die vragen stellen aan de gilets jaunes, ofwel de Franse gele hesjes. Een vraag staat centraal, namelijk ‘wat zijn jouw eisen’. Hoewel er veel verschillende antwoorden zijn, komt steeds naar voren dat de kosten van levensonderhoud niet meer zijn op te brengen. Een jongen in een tent bij een rotonde laat duidelijk weten dat mensen zich buitengesloten voelen. ‘Het gaat erom dat er een nieuw systeem komt, hoe dat er dan ook uitziet’. 


Ogenschijnlijk is Nederland ver verwijderd van deze sociale situatie.  We zijn immers het op vijf na rijkste land in de Europese Unie ? De uitkeringen zijn hier hoger. Toch zitten we in een vreemde financiĆ«le klem. Hoe kan dit? Als het publiek door geruststellende berichtgeving in een soort sluimerstand is terechtgekomen verschuiven langzaam de pionnen op het schaakbord. Bijna onhoorbaar zijn bij ons de lonen over een langere periode afgeroomd en de pensioenen tot stilstand gebracht. Dit heeft ervoor gezorgd dat ons besteedbaar inkomen onder dat van Frankrijk ligt. 

Een persbericht van 8 december maakt melding van het feit dat de burger niets gemerkt heeft van vijftien procent economische groei sinds 2002, waarvan we moeten aannemen dat dit voor een groot deel richting bedrijfsleven is gegaan. Zelfs het koningshuis krijgt er in een jaar bijna een miljoen euro bij volgens een bericht van RTL4. Het slaapmiddel dat de overheid gebruikt is bbp, het zogenaamde bruto binnenlands product. Dat is het inkomen uit alles wat we in ons land produceren. Daarmee gaat het geweldig ! Omgerekend per persoon staan we er goed voor. Dan trekt langzaam de mist op en blijkt dat we worden bestookt door een ‘Hans Klok’- achtige overheid. 

Sluipenderwijs hebben belastingen en btw-verhoging stiekem datgene wat we echt overhouden verlaagd . We krijgen dan te maken met het besteedbare inkomen, dat overblijft als belasting, zorgpremie en gemeentelijke lasten zijn betaald. Ik kom een stuk tegen waarin Ewald Engelen, hoogleraar financiĆ«le geografie, zich enorm kwaad maakt omdat de door de burgers betaalde belasting niet alleen maar wordt gebruikt voor betere zorg en aanverwante zaken.(NHD) Waaraan dan wel zou je kunnen vragen. Het geheim hiervan ligt vermoedelijk diep verscholen achter de glimlach van onze minister-president. 

Blijft de massa als makke beesten zich gewillig rijp laten maken voor verdere slacht?  Zoals uit een bericht van Jan Rotmans blijkt zit het CO2 overleg in Nederland muurvast omdat het bedrijfsleven wil worden ontzien. De rekening zal dus zoals kon worden verwacht weer voor een groot deel bij de burger terechtkomen. Het scheren van de schapen is begonnen. Er wordt alvast een substantieel hogere energierekening aangekondigd. De heer Buma laat voor de camera weten dat hij wist dat dit eraan zat te komen. Huishoudens zullen echter geen flauw idee hebben gehad dat het zo absurd zou worden. 

Als een ding duidelijk is geworden in de Franse situatie is het wel dat overheden zich in een sterke wurggreep van het kapitaal bevinden. Er zal pas echt naar het volk worden geluisterd als het niet anders kan. Hoe moeten we dan omgaan met de citroenpers waar wij in zitten? Hoe kan het dat deze ervoor heeft gezorgd dat ons besteedbaar inkomen onder dat van Frankrijk ligt? Als koopkracht daar een revolutie waard is dan bij ons rustigere noordelingen toch minstens grotere demonstraties. Toch maar een geel hesje aan?

Wim Verhoeven
verhoevenkoffiekring@tele2.nl