vrijdag 27 oktober 2017

MANTELZORG VOOR ROBOTS ?

Ergens op een bankje zat een robot naast een oude man, die op deze manier een begeleider bij zich had zodat hij niet kon verdwalen. Zo hadden veel ouderen in feite meer vrijheid gekregen. Ze konden gewoon op weg gaan met hun elektronische vriendjes die volgestouwd waren met kunstmatige intelligentie. 


Even een zelfrijdende taxi bestellen of aankopen doen, geen probleem, betalingen en andere zaken werden allemaal geregeld. De oudjes hoefden alleen maar te roepen wat ze wilden en het gebeurde. Belasting, administratie of wat dan ook, geen probleem. Er ontstond ook een band tussen veel mensen en hun assistenten. Net als in Japan waren ze gaan geloven dat deze een ziel hadden.

Het werd daarom vrij normaal ze gewoon te behandelen alsof ze deel uitmaakten van de gemeenschap. Het zou nog enige tijd duren voor het echt zover was, maar iedereen zag iets ontstaan dat niet meer kon worden teruggedraaid. De emotionele binding die men langzaam maar zeker had gekregen met iets dat in feite niet meer dan een machine was had uiteindelijk bizarre gevolgen. 

Dat wil zeggen als je hier goed over nadenkt, maar dat deden de meesten niet. Af en toe waren er acties als een robot iets ernstigs overkwam. Zo werd er een overreden door een zelfrijdende auto die niet goed was afgesteld en dit had onmiddellijk een stille tocht tot gevolg. Mensen liepen met kaarsjes door de straten. De emotie liep hoog op.

De apparaten waren inmiddels zo geperfectioneerd dat ze moeilijk waren te onderscheiden van hun tegenhangers van vlees en bloed. Het had nog enige voeten in de aarde gehad maar uiteindelijk kregen ze stemrecht. Dat maakte niet zoveel uit want net als vroeger was het politieke landschap een tombola waarbij de vraag werd gesteld of de democratie nog wel werkte. 

Ook in de tweede kamer, waar enige zetels reeds bezet waren door digi-politici merkte je nauwelijks verschil. Het scheelde wel aanmerkelijk in de vergoeding. Dat gold trouwens voor meer banen die zij uitstekend aankonden. Door deze vervanging van dure bestuurders en politici begonnen de mensen nog meer van ze te houden. 

Er ontstond een beweging waarbij het tot een intensieve samenwerking tussen de ‘gewone Nederlanders’ en de robots kwam. Op hun beurt wilden deze graag een humane behandeling en een samenleving waar niet het elkaar bestrijden maar zorgzaamheid centraal zou staan. Het gevoel overheerste dat mens een krachtige hulp had gekregen. Men begon liefkozend over de robots te praten.

Zo werd de reparatie mantelzorg genoemd en de werkplaats waar dit gebeurde kreeg de naam robo-ziekenhuis. Mens en machine ware als het ware één geworden, maar zou het daarbij blijven? ( Wordt vervolgd)

Wim Verhoeven
verhoevenkoffiekring@tele2.nl